Nova generacija
DAF XB electric

Idealan kamion za distribuciju u gradovima bez emisija

Savršeno prilagođen održivoj distribuciji unutar grada i regiona

DAF proširuje svoju ponudu "nulte emisije" sa novim DAF XB Electric. Prelazak na XB Electric je pravi izbor za dalje smanjenje emisija ugljenika. DAF XB Electric uključuje najbolji komfor vozača, upravljivost, efikasnost i sigurnosne funkcije kao i verzija sa dizel motorom. Novi DAF XB Electric savršeno je prilagođen održivoj distribuciji unutar grada i regiona. Pored verzija sa nosivošću od 16 i 19 tona, dostupna je verzija sa nosivošću od 12 tona sa točkovima od 17,5 inča i samo jednim stepenikom za ulaz. Međuosovinska rastojanja počinju od 4,2 metra.

Dometi do 350 kilometara

Električni motor XB Electric pruža 120 ili 190 kW nominalne snage, zavisno o specifikaciji, i nominalni obrtni moment od 950 i 1.850 Nm, odnosno vršni obrtni moment od 2.600 i 3.500 Nm. Radi što manjeg ekološkog uticaja i veće trajnosti, DAF koristi baterijske pakete visoke energije bez kobalta i magnezijuma, sa litijum-gvoždeno-fosfatnom tehnologijom (LFP - Lithium Ferro Phosphate) sa bruto sadržajem energije od 141 do 282 kWh. Ovi paketi omogućavaju domet XB Electric-a do 350 izuzetno tih i "nultih emisija" kilometara, što je više nego dovoljno za potrebe prevoznika urbanog distribucijskog transporta.

Brzo i sporo punjenje

Posebna karakteristika novog DAF XB Electric je "Kombinovani sistem punjenja". Ovo omogućava kamionu da se puni putem redovne električne mreže i idealno je kada kamion vraća na kućnu bazu na kraju dana. Brzo punjenje baterija (650V DC, 150 kW) od 20% do 80% traje samo 40 do 70 minuta, zavisno o specifikaciji.

Sistemi punjenja

DAF je tu da vam pomogne da odaberete prave sisteme punjenja za vaše baterije. Sarađujemo u tesnoj saradnji sa vodećim dobavljačima i imate širok izbor punionica i kapaciteta. Takođe razvijamo prilagođenu obuku kako bismo pomogli vašim vozačima da iskoriste maksimum iz vašeg električnog kamiona. Ovo je još jedan primer kako DAF radi više od samog snabdevanja najboljim kamionima.

Najnovija tehnologija baterija

Možda to ne primećujete, ali DAF električna vozila opremljena su jednom od najvećih inovacija u tehnologiji električnih kamiona u poslednjim godinama: LFP baterijom. LFP označava litijum, gvožđe (iron) i fosfat, što se odnosi na tri glavna sastojka ovog izvora energije.

DAF kamioni su prvi veliki proizvođači vozila koji koriste ovu vrstu izvora energije u svojim kamionima, nakon dugih testova i obimnih istraživanja, naravno. LFP baterije imaju tri ogromne prednosti u odnosu na postojeće baterije koje sadrže kobalt i magnezijum: potpuno su "bez kobalta", "od čelije do paketa" i izuzetno sigurne.

Bez kobalta

Kobalt se često smatra ključnom sirovinom za baterije. Međutim, ne samo da je zaliha kobalta ograničena, već se i njegova rudarska industrija ne smatra održivom. Dobar razlog za DAF da traži alternativu koja eliminiše oba nedostatka. A LFP ispunjava taj zahtev, čineći DAF električna vozila još "zelenijim" kamionima.

Od ćelije do paketa

Takođe, baterija je "Od ćelije do paketa". Ovo znači da se pojedinačne baterijske ćelije mogu slagati i da nisu potrebni međuproizvodi za smeštanje. Ovo značajno povećava gustinu energije po litru.

Najveća sigurnost

Kao konačna važna prednost u odnosu na druge redovne hemijske baterije, jeste termalna i hemijska stabilnost izvora energije LFP. Sastav litijuma, gvožđa i fosfata ne samo da poboljšava otpornost baterije na pregrevanje, već i eliminiše tzv. termalni beg - lančanu reakciju unutar baterijskog paketa. Kao rezultat toga, postavljanjem LFP baterija mogućnost spontanog zapaljenja svedena je na nulu, što dodatno unapređuje DAF električne standarde sigurnosti.